Vrste kuhinjskih krpa

Postoji nekoliko vrsta kuhinjskih krpa. Mi ćemo spomenuti neke od njih, najpopularnije i najčešće korišćene.

Kuvarska kuhinjska krpa ili Chef Towel

Kuvarske kuhinjske krpe u profesionalnom, restoranskom okruženju osim znanja, umeća i dobrog noža su jedne od najzanimljivijih pomagala kuvarima. U jednom trenutku toliko se radnji dešava u kuhinji da kuhinjska krpa mora biti dobro pozicionirana da uvek bude na dohvat ruku kuvaru.

Što se tiče izgleda, kuvarska kuhinjska krpa je poprilično bleda (bela). One nisu napravljene da lepo izgledaju, bele su, sa prugom ili dve i poprilično teške u odnosu na druge. Nisu sašivene da bi se slagale sa enterijerom nego su napravljene da budu funkcionalne.

Kuvarska kuhinjska krpa

Ako biste ušli u jednu profesionalnu kuhinju videli bi da se krpe nalaze preklopljene na svakom kraju radne površine gde se seče ili pripema hrana. Krpe se smatraju glavnim alatom za kuvanje, odmah posle noža.

Može se jednostavo reći da je kuvar izgubljen bez kuhinjske krpe. Zašto? Zato što ga krpa prati u svakom njegovom pokretu. Npr.: čišćenje noževa između usitnjavanja različitih sastojaka, čišćenje ploča za rezanje, hvatanje vrućih šerpi, brisanje ruku, brisanje prosutog, brisanje posuđa na kome će biti servirano jelo, sušenje biljaka i dr.

Kuhinska krpa za sudove ili Dish Towel

Kao što i sam naziv kaže, kuhinjska krpa za sudove služi za pranje ili sušenje sudova. Kada koristimo? Kada želimo da ubrzamo proces sušenja ili sprečimo formiranje vodenih mrlja. Čuvaju se odvojeno od drugih krpa jer se zna šta je njihova namena.

Kuhinjska krpa Bella

Kuhinjske krpe za posuđa su obično sorbenta, dobro upijajuća i ne ostavljaju tragove vlakana. Dobre su za jedno ili dva sušenja, ali ih treba stalno rotirati jer u suprotnom sudovi će opet biti prljavi (zbog pojave bakterija)

Kuhinjska krpa za čaj ili Tea Towels

Kuhinjska krpa za čaj je još jedna kuhinjska krpa koja se koristi za sušenje posuđa ali se može koristiti i uz posluženje. Ova mala kuhinjske krpa ima nekoliko funkcija ali obično se koristi kao dodatak uz kolače ili čaj kako bi se obrisale ruke, pokrili kolači ili prihvatio vruć čajnik. Ove krpe su jako dekorativne (šarene i pune boja), napravljene od frotira ili platna, dosta tanje zbog čega im nedostaje apsorbujuća svojsta koje druge vrste imaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *